Skip to content
Jocs de taula

Els colons de Catan

El Catan s’ha convertit en un fenomen de masses constituint-se com un joc introductori a tota mena d’usuari a les noves tendències dels jocs de taula. Fins i tot, Devir n’ha editat un en Català ¿Per què? Anem a veure-ho!

Comprar catan joc de taula
Número de jugadors:2 a 4 jugadors
Temps de preparació o set up3 minut
Temps de joc:75 minuts
Edat:A partir de 10 anys
Temàtica:Colonització
Tipus de joc:Estratègia
Mecànica de joc:Negociació
Taula de consulta resum

Objectiu del joc Catan

L’objectiu d’una partida al Catan és ser el primer a aconseguir 10 punts. Els punts s’aconsegueixen mitjançant:

 • La construcció de pobles i ciutats.
 • Cartes de desenvolupament que donen punts directes mitjançant cartes de desenvolupament.
 • Cartes de gran exèrcit de cavalleria i de gran ruta.

Resum de partida al Catan

Una partida al Catan comença amb una illa gairebé verge, que haurem de colonitzar. Cada partida l’illa sempre té els mateixos recursos, però varien els accessos així com la seva abundància.

L’accés es determina de forma aleatòria fixant cada recurs en un lloc diferent del taulell, i l’abundància es determina fixant amb una fitxa numèrica a cada un dels recursos.

Els recursos de l’illa són el blat, la fusta, l’argila, la pedra i les ovelles. Aquests recursos són els necessaris per poder construir camins, pobles, ciutats i cartes de desenvolupament que al cap i a la fi són la manera d’aconseguir punts.

Disposició de tauler de joc
Taulell del Catan.

Abans de començar la partida, per torns, els jugadors decideixen on col·loquen el seu primer poble i el seu primer camí sense cost.

El joc a partir d’ara es realitza per torns. Cada torn comença amb la fase de generació de recursos que es realitza llançant els dos daus que incorpora el joc. El número resultant determina quins recursos es generen en aquell moment si tens un poble (un recurs) o ciutat (dos recursos) al costat.

Si surt un 7, no es genera cap recurs i el jugador que ha llançat els daus pot moure el lladre allà sobre una casella de l’illa. El lladre bloqueja la generació d’aquell recurs i roba un recurs d’un jugador adjacent en aquell moment.

Un cop s’han repartit els recursos, entrem a la fase de negociació. Si et calen recursos que poden tenir altres jugadors, pots provar de negociar-hi per tal d’aconseguir-ho. Si no ho aconsegueixes, sempre pots canviar 4 recursos d’un tipus per qualsevol d’un altre. En el cas que tinguis ports, també pots comercialitzar amb una millor ràtio segons s’indiqui.

Finalment, entrem a la fase de construcció on pots construir segons el que vulguis seguint els costos de la fitxa de la imatge:

Pots observar la relació de recursos així com els punts que pots aconseguir amb cada construcció.

Més enllà dels recursos esmentats, hi ha una sèrie de regles en la construcció que bàsicament són:

 • Un camí sempre ha d’estar al costat d’un altre camí o poble o ciutat.
 • Per construir un poble, ha d’haver-hi dos camins o dues arestes de distància mínima amb un altre poble o ciutat.
 • Una ciutat es construeix sobre un poble.

Les cartes de desenvolupament són sempre cartes positives que pots construir i jugar en torns posteriors. Destaquem la carta del cavaller que permet moure el lladre si t’interessa de la mateixa manera que quan surt un 7 en el teu torn i a més, és una via de fer punts, ja que qui tingui més cartes jugades de cavaller jugades, té en el seu poder la carta del gran exèrcit de cavalleria (2 punts de victòria).

Si en acabar el teu torn tens la carretera més llarga (a partir de 5 carreteres) també ostentes la carta de gran ruta comercial que són 2 punts de victòria.

Un cop acabada la fase de construcció, passa el torn al següent jugador i es torna a començar amb la fase de generació de recursos.

Detalls sobre el joc de taula Catan

La dinàmica de joc del Catan és molt senzilla. Després d’haver jugat dos o tres torns, ja ho tens après i comences a entendre per què ha tingut tant èxit aquest joc.

Es barreja l’estratègia de com anar colonitzant l’illa de la forma més eficient per poder acumular els punts al més aviat possible i per l’altra banda, topes de cara amb la llei de l’oferta i la demanda en les negociacions.

La dificultat del joc varia molt en funció del nombre de jugadors, per què la mida de l’illa és la mateixa. Com menys jugadors, hi ha més terrenys per córrer. Per treure-li el màxim suc, 4 jugadors. Però no és problema jugar-ne amb menys, sobretot a l’inici.

L’apunt de Somdejocs

Si hi ha una cosa que ha fet famós el Catan, és justament la negociació i com aquesta es va tornant més exigent a mesura que la partida va avançant.

És molt normal anar formant vetos de negociació, amb qui sembla que va primer i els rotllos que es generen en conseqüència.

També s’ha de dir, que la interacció entre els jugadors d’aquest joc és molt alta i pot arribar ser un pèl desgastant a la llarga, i depenent de la manera de ser de la gent és fàcil acabar així…

Jugar al catan porta problemes

Index
  Resum
  product image
  Puntuació del creador
  1star1star1star1star1star
  Puntuació
  2.5 based on 3 votes
  Marca
  Devir
  Nom del producte
  Colons de Catan
  Preu
  EUR 38
  Disponibilitat del producte
  Available in Stock