Skip to content
Jocs de taula

Expansiópolis

Expansiópolis és un joc de mida reduïda que ens ofereix un difícil repte combinant cartes per assolir els punts objectiu.

Número de jugadors:1 a 4 jugadors
Temps de preparació o set up1 minut
Temps de joc:15 minuts
Edat:A partir de 8 anys
Temàtica:Ciutats
Tipus de joc:Solitari
Mecànica de joc:Col·locació de llosetes
Taula de consulta resum

Objectiu del joc Expansiópolis

Expansiópolis és un joc solitari, o cooperatiu fins a 4 persones, de col·locació de llosetes en forma de cartes, mitjançant les quals, haurem d’assolir la puntuació mostrada a les cartes d’objectiu.

Resum de partida a Expansiópolis

El joc està format per 18 cartes a doble cara, una de les cares mostra 18 condicions de puntuació diferents i l’altra mostra diferents patrons de ciutat que haurem de col·locar de forma que es compleixin el màxim possible condicions de puntuació.

Barris i Objectius

Aquest joc es pot jugar en mode solitari o cooperatiu fins a 4 jugadors, explicarem el funcionament en solitari i apuntarem les diferències amb el mode cooperatiu al final de la ressenya.

El primer que cal fer és barrejar les 18 cartes que formen el joc i triar 3 a l’atzar, que col·locarem davant nostre per la cara que mostra les condicions de puntuació. També agafarem 3 cartes de la pila, que serà la nostra mà inicial. La resta de cartes les deixarem apilades amb la cara dels blocs de ciutat cap per amunt. Finalment agafarem la primera carta de la pila i la posarem al centre, serà la carta inicial a partir de la qual començarem la col·locació de cartes.

Setup del joc

Les 3 cartes de condicions de puntuació ens indicaran el total de punts que haurem de superar per guanyar, aquests punts venen indicats a la cantonada superior esquerra de cada carta. També ens indiquen diverses formes de puntuar, que haurem de tenir en compte, per tal d’arribar a sumar els punts que ens facin complir l’objectiu.

Objectius de partida

Un cop acabada la preparació i, tenint els criteris de puntuació clars, començarem la partida seleccionant una de les cartes que tenim a la mà i col·locant-la convenientment tocant a la carta inicial.

La col·locació de les cartes es pot dur a terme de diverses maneres, és permès superposar la carta sobre les cartes ja existents a la taula, encara que no és obligatori. Això si, com a mínim, ha de quedar adjacent a un dels blocs de les cartes ja desplegades a la taula.

Un bloc és cadascun dels 4 barris de colors que es mostren en cada carta. És la unitat mínima que tindrem en compte a l’hora de puntuar.

Diferents col·locacions de cartes

Un cop col·locada la carta, robarem una nova carta de la pila i començarem un nou torn. Així fins que hàgim col·locat el total de 15 les cartes. En aquest moment, passarem a puntuar aplicant els diferents criteris de puntuació.

Partida finalitzada

Hi ha dos tipus de puntuacions, aquells que s’indiquen en les 3 cartes de criteri de puntuació i altres genèriques que apliquen a totes les partides, a continuació expliquem aquestes puntuacions genèriques.

 • Blocs: Es guanya un punt per cada bloc del grup més gran de cada tipus, hi ha 4 tipus de blocs, Comercial (blau), Industrial (gris), Parcs (verd) i Residencial (taronja).
Exemple de grup de 5 blocs d’indústria
 • Carreteres: Es perd 1 punt per cada carretera present a la ciutat, una carretera es defineix com un tram continu de via.
Exemple de 5 carreteres

Finalment passarem a sumar totes les puntuacions (Condicions de puntuació a les cartes, Blocs i Carreteres) i si hem superat la suma de punts de les cartes d’objectiu, haurem guanyat!

Detalls sobre el joc de cartes Expansiópolis

El que més crida l’atenció d’aquest joc és el seu format, únicament 18 cartes presentades en un format de cartereta fa que càpiga a la butxaca i es pugui jugar en una superfície petita, ideal per jugar a la safata del seient de l’avió o del tren, per exemple.

El joc es pot jugar en solitari o en mode cooperatiu, la diferència amb el mode solitari que hem explicat és bàsicament el següent.

El jugador inicial agafarà 3 cartes mentre que els altres jugadors agafaran 1 carta cadascú. El torn es desenvolupa de la forma explicada pel mode solitari, però al final del torn es passaran les 2 cartes restants al següent jugador i llavors es robarà una nova carta. D’aquesta forma el jugador actiu sempre disposarà de 3 cartes per escollir quina jugar. En aquest mode està permès parlar entre els jugadors, però no ho està ensenyar les cartes de la mà.

L’edició en castellà publicada per Salt&Pepper Games inclou 4 petites expansions (fairfax, punts d’interès, platges i zona de construcció) que afegeixen petites variacions a les partides per fer-les una mica diferents.

L’apunt de Somdejocs

Expansiópolis és tot allò que demana un bon joc solitari, és fàcilment transportable, és difícil de guanyar i és molt rejugable gràcies a la immensa quantitat de combinacions possibles d’objectius.

El dilema que es presenta una carta col·locada de certa manera, per una banda, ens pot fer sumar punts, però alhora, podem espatllar algun patró creat anteriorment. Caldrà valorar en cada torn, quina decisió de col·locació és la més rendible.

Per aquest motiu és especialment divertit el moment en què aconsegueixes col·locar una carta que et permet complir més d’una puntuació d’objectius sense espatllar res, o quan aconsegueixes unir dues carreteres diferents, reduint així el nombre de punts negatius al final de la partida.

És un joc propens a l’anàlisi paràlisi, fet que no és important en els solitaris, ningú es molestarà perquè abusis del temps en el teu torn, però sí que creiem que jugar-lo en mode cooperatiu pot propiciar un temps entre torns massa llarg.

Index
  Resum
  product image
  Puntuació del creador
  1star1star1star1star1star
  Puntuació
  3 based on 2 votes
  Marca
  Salt&Pepper Games
  Nom del producte
  Expansiópolis
  Preu
  EUR 14.90
  Disponibilitat del producte
  Available in Stock