Skip to content
Jocs de taula

Jenga

Compte no caigui la torre de fusta! El Jenga és un joc d’habilitat i pols per tota la família i s’ha convertit en un clàssic tant a casa com a les escoles. A somdejocs.cat us invitem a coneixe’l.

jenga juego
El joc Jenga de Hasbro
Número de jugadors:2 a 5 jugadors

Temps de preparació:
2 minuts
Temps de joc:10 minuts
Edat:A partir de 6 anys
Temàtica:no en té
Tipus de joc:Habilitat
Mecànica de joc: No aplica
Taula de consulta resum

Objectiu del joc Jenga clàssic

Guanya la partida l’últim jugador que ha passat torn exitosament i no li ha caigut la torre.

Resum de partida al Jenga

Preparem la pila de fustes tal com es disposa en la imatge, és a dir en grups de tres barres de fusta juntes i consecutivament anem creant pisos amb tres barres de fusta addicionals però en direcció perpendicular del pis inferior. Per fer-ho, ve amb la capsa del joc una petita safata de cartró de càrrega en forma de L que facilita la feina d’apilar la torre inicial de divuit nivells.

joc de torre de fusta

A partir d’aquest moment, per torns cada jugador haurà de treure un dels blocs de la torre amb una sola mà evitant que la torri caigui. Posteriorment, haurà de deixar-lo amb delicadesa al capdamunt de la torre, també amb una sola mà.

Si un cop fet els dos moviments, el castell no s’ensorra en els següents 5 segons, es considerarà el torn com exitós i passarà el torn al següent jugador que haurà d’intentar fer la mateixa operació.

Per tal de facilitar la feina, es poden realitzar petits cops a les barres amb un dit per veure si n’hi ha alguna de solta.

Les fitxes de fusta, encara que semblin que són exactament iguals (1,5 cm × 2,5 cm × 7,5 cm), contenen petites imperfeccions fetes expressament per pujar un grau de dificultat el joc, però potencien aquesta variabilitat de subjecció entre els blocs.

Detalls sobre el joc Jenga

El jenga és un clàssic del joc que té molt bon reforç d’habilitats específiques pels nanos com són:

 • La percepció visual: L’equilibri de la torre depèn, en gran part, de l’elecció del bloc a extreure. És per això que és molt important detectar visualment aquell bloc prescindible per a l’estabilitat de la torre.
 • La psicomotricitat fina: Però l’equilibri de la torre depèn també de la coordinació ull-mà dels jugadors i de la seva habilitat per desplaçar suaument el bloc i situar-lo a la part alta de la torre sense fer caure totes les peces.
 • Planificació: En ser un joc que inclou un nombre alt de rondes, és important que els jugadors planifiquin bé la seva estratègia per fer créixer de forma progressiva la dificultat del joc i no anticipar innecessàriament el final de la partida. Si no t’interessa, és clar!

Per aquest motiu recomanen de totes totes aquest joc que no hauria de faltar en cap casa amb nens de primària. Per pròpia experiència us diem que moltes escoles també el tenen degut el seu treball de les habilitats comentades.

Variants i diferents tipus de Jenga

Fins ara hem descrit el Jenga clàssic, però hi ha un munt de variacions de dinàmiques de jocs addicionals que reunim a continuació per si vols complicar-ho una mica:

Jenga Mini

És exactament igual que el clàssic, però porta menys peces (18 peces en canvi de 54 peces). És ideal per dur-lo de viatge, ja que ocupa molt poc espai, però l’experiència de joc és la mateixa que amb el clàssic.

comprar jenga mini

Jenga Pass

Si fer la torre sobre la taula, se’t queda curt, ara ho podràs fer-la sense! Amb una mà, aguantaràs una plataforma amb la torre jenga al damunt i amb l’altra hauràs de fer els clàssics moviments sense que tombi.

Les possibilitats d’aquesta variant són infinites, però el grau de dificultat puja molt.

comprar jenga pass
Pots provar de peu o assegut, però sense taula!

Una mica d’història del jenga de fusta

El Jenga va ser creat per Leslie Scott, cofundadora d’ Oxford Games Ltd, basada en un joc utilitzant blocs de fusta per a nens que la família va comprar a una serradora de Takoradi, Ghana, que va evolucionar dins de la seva família a principis de la dècada de 1970. El nom de jenga deriva de kujenga, una paraula suahili que significa “construir”

A finals de 2017, segons Pokonobe Associates, propietaris de la marca Jenga, més de 80 milions de jocs Jenga, equivalents a més de 4.300 milions de blocs Jenga, s’han venut a tot el món.

Index
  Resum
  product image
  Puntuació del creador
  1star1star1star1star1star
  Puntuació
  2.5 based on 3 votes
  Marca
  Hasbro Gaming
  Nom del producte
  Jenga
  Preu
  EUR 13.65
  Disponibilitat del producte
  Available in Stock