Skip to content
Jocs de taula

Puerto Rico

Puerto Rico és un joc de taula tipus Eurogames que ha assolit nom com per dir-li clàssic. Molts anys al capdamunt del top 10 de la BGG és la seva carta de presentació. Ambientat en l’explotació terratinent de l’època colonial de l’illa, et presentem una nova edició del 2020 amb 4 expansions incloses.

puerto rico joc de taula
Número de jugadors:1 a 5 jugadors
Temps de preparació o set up15 minut
Temps de joc:90 – 150 minuts
Edat:A partir de 12 anys
Temàtica:Colonial
Tipus de joc:Eurogame
Mecànica de joc:Selecció de rols
Taula de consulta resum

Objectiu del joc Puerto Rico

Com en la majoria d’Eurogames guanya qui més punts fa, que s’aconsegueixen de dues maneres: principalment portant mercaderies a la metròpoli i, en una segona derivada, construint edificis colonials a l’illa.

La partida acaba, si al final d’una ronda, es compleixen alguna de les següents condicions:

 • Al final de la fase d’alcalde no tinguem suficients colons a la reserva per omplir un vaixell de colons que venen d’Europa.
 • Que durant la fase del constructor, un jugador edifiqui a la seva última casella de construcció.
 • Que durant la fase del capità s’utilitzi l’última fitxa de punts de Victòria disponible a la reserva.

Resum de partida al Puerto Rico

Puerto Rico és un joc de taula on la principal mecànica de joc és la selecció de rols amb ordre de fases variables, és a dir, hi ha una sèrie de rols que s’han d’escollir i a cada torn l’ordre d’elecció va variant. Els jugadors resideixen a l’illa caribenya on hauran de gestionar una sèrie de plantacions i construir uns edificis colonials que els hi permetrà administrar els recursos per enviar a la metròpoli.

Cada ronda, començant pel jugador amb la targeta de governador, agafarà una de les llosetes de rol (i tots els diners que pugui tenir a sobre), desencadenant l’execució de l’acció associada per tots els jugadors. L’acció és opcional, un jugador no està obligat a fer-la. La targeta de personatge romandrà davant del jugador fins a final de la ronda, impossibilitant a cap altre jugador agafar aquell rol.

A cada torn, hi ha una sèrie de rols disponibles associats a uns determinats personatges que podran ser escollits pels jugadors. Cada personatge té una habilitat comuna que podran fer servir tots els participants, independentment de qui l’escull i després un privilegi únic, qui l’hagi escollit. Els rols disponibles són alcalde, constructor, mercader, colonitzador, capità, capatàs, artesà i buscador d’or.

rols puerto rico
Els rols del Puerto Rico així com el governador que inicia ronda.

Un cop tots els jugadors hagin escollit un rol, i l’acció s’hagi resolt, la targeta de governador passa al jugador de l’esquerra, es posa un dobler sobre els rols no escollits i comença una altra nova ronda.

Durant la partida gestionarem dos tipus de recursos els doblers (diners) i les mercaderies. Els doblers o doblones serveixen únicament per comprar nous edificis mentre que les mercaderies les farem servir per vendre-les al mercat o poder carregar els vaixells que les porten cap a Europa.

Hi ha 5 tipus de mercaderies que podem cultivar a l’illa i després exportar: el blat de moro, l’anyil, el sucre, el tabac i el cafè.

Cada caravel·la disposa d’una capacitat de càrrega dins la seva bodega única i diferent (4,5,6,7 i 8 espais) que només es podrà carregar amb un únic tipus de mercaderia i només marxarà a Europa un cop estiguin completament plenes.

caravel·les apunt d'anar a Europa
Caravel·les carregant per anar a Europa

Les llosetes d’illa són els elements que ens permeten generar les mercaderies. En tenim de sis tipus: un per cada tipus de mercaderia i una sisena, una pedrera que ens permet tenir descomptes per construir edificis.

Els edificis són la pedra angular del joc, ja que depenent de quins triïs, marquen l’estratègia. Un cop construeixes un edifici, els punts que genera la seva construcció ja els disposes, però per tenir el seu benefici addicional ha de tenir almenys un colon o masover destinat.

Bàsicament hi ha tres tipus d’edificis:

 • Edificis de producció: Si tens la plantació corresponent, et permeten produir mercaderies que podràs destinar a Europa mitjançant un vaixell.
 • Edificis de bonificació: et permeten tenir una bonificació quan esculls un rol determinat.
 • Edificis de puntuació: sumant punts de victòria final de la partida segons la descripció.

Els colons són els treballadors destinats a plantacions, pedreres i edificis. Aquestes llosetes tenen una sèrie de rodonetes on es col·loquen els colons. Per què un edifici o una plantació estigui activat, necessita que hi hagi almenys un colon a sobre.

hacienda
Exemple d’una “hacienda” d’un jugador amb edificis i plantacions amb treballadors – colons a sobre

A més a més, per fer atractius els rols no escollits en rondes anteriors, s’aniran col·locant doblers a sobre d’ell que s’endurà el proper jugador que el triï.

Addicionalment, tenim al tauler principal que funcionarà com a reserva general de tots els components: els edificis, les mercaderies, els colons i els punts de victòria.

Taulell comú d'edifici disponible
Tauler principal amb els edificis disponibles

Els edificis es mostren mitjançant quatre fileres al tauler principal comú amb un possible descompte màxim que les pedreres ens poden donar. Els edificis de la primera filera només poden tenir un de descompte màxim, fins a 4 els de la 4a filera.

Per acabar, com ja hem comentat, l’objectiu de la partida serà intentar ser el jugador que més punts de victòria acumuli, mitjançant l’embarcament de mercaderies i els edificis. Aquests punts es representen mitjançant fitxes d’un i de cinc punts de victòria que tenen el mateix dors, ja que la quantitat exacta de punts de victòria de cada jugador és secret fins a final de la partida. És a dir, a priori tu només pots saber els punts de victòria dels edificis construïts dels altres jugadors, la resta és una aproximació.

Detalls sobre el joc de taula Puerto Rico

Presentat el joc, més enllà de la mecànica que ho comentarem més endavant, creiem que les múltiples possibles estratègies per aconseguir punts és el que fa atractiu aquest joc.

La principal font de punts sempre és el transport de mercaderies, però es pot fer de moltes maneres. És a dir, tu pots tenir un únic cultiu intensiu o una plantació més diversificada. Ara bé depenent de l’estratègia que tinguin els teus companys una pla serà més encertat.

A més, a l’hora d’omplir els vaixells, és clau aquesta varietat de cultiu així com quin és el primer magatzem que s’omple d’un vaixell, ja que només espot omplir d’un tipus de mercaderia.

Tanmateix, els edificis escollits multiplicarà els efectes l’estratègia i és cosa teva impedir que els teus companys puguin aconseguir aquests edificis, construint-los tu abans. Especialment si les vostres estratègies són semblants.

L’apunt de Somdejocs

A priori, el joc Puerto Rico proposa una interacció indirecta entre els jugadors. Però aquesta interacció és molt influent o molt més forta que algunes interaccions més directes en altres jocs.
El joc et demana constantment estar mirant el tauler els doblons i les mercaderies de tots els nostres rivals per escollir adequadament quin és el personatge. És més, moltes vegades escollirem el personatge que menys benefici al rival abans de pensar nosaltres mateixos. I això, produirà grans plors semblants a les difícils negociacions al catan.

Aquesta tendència es corregeix amb l’acumulació de diners en rols que no s’han escollit abans. Perquè hi haurà un punt què agafar els diners serà més profitós que seguir fent la punyeta. A més a més, sabent que en aquest joc amb escasetat de diners.

doblones
Doblons de la banca
Casa de comerç
Casa de comerç de bescanvi de mercaderia per doblons

Index
  Resum
  product image
  Puntuació del creador
  1star1star1star1star1star
  Puntuació
  5 based on 1 votes
  Marca
  Alea
  Nom del producte
  Puerto Rico
  Preu
  EUR 39.08
  Disponibilitat del producte
  Available in Stock